Detoxen: Wel of niet doen?

Detoxen, de beloften zijn groot; beter in je vel, fitter, mooiere huid, betere ontlasting, betere slaap, betere stemmingen, beter gewicht, meer energie, etc.

Klopt dit allemaal? En nog belangrijker; gaat dit bij jou ook zo werken? En welke manier is het beste?

Wat is detoxen?

Detoxen is het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en giftstoffen. Je lichaam heeft hiervoor

  • een afvalverwerkingsfabriek (je lever) en
  • een transportbedrijf (je nieren, blaas, darmen en je longen en luchtwegen).
→   Supergoed zit dat lichaam van je in elkaar !

Je lichaam krijgt de hele dag door stoffen binnen via je mond, maar ook via je huid, luchtwegen en slijmvliezen. De goede stoffen (nutriënten) die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren worden opgenomen en verder gebruikt en de afvalstoffen worden afgevoerd naar buiten. Zo gaat het in de ideale situatie.

Normale afvalstoffen komen o.a. vrij bij het verteren van voedsel, bij het ademen en bij andere processen in je lichaam.

Maar er kunnen ook afvalstoffen zijn die we ‘ongewenst’ binnen hebben gekregen; denk aan bijvoorbeeld alcohol, E-nummers, suiker, medicatie, slechte voeding, luchtverontreiniging.

Wanneer de berg afvalstoffen te hoog wordt, krijgt je lijf het niet meer voor elkaar om alles op tijd te verwerken.
Gifstoffen worden dan niet verwerkt, maar opgeslagen in je vetcellen….
En daar wil je natuurlijk graag van af!


Fast Detox (intensieve detox)

Bij een Fast Detox ontgift je je lichaam actief voor de duur van 3-7 dagen, waarbij je je lichaam reinigt van giftige stoffen. Er wordt relatief veel vet afgebroken (daar zitten de giftstoffen in opgeslagen).

Meestal doe je dit door te vasten met fruit- en groentesappen en het drinken van veel water.

Je dwingt je lichaam dus in een detox-stand en je dwingt je lichaam om in turbo-tempo gifstoffen vrij te laten komen. Het is dan ook belangrijk dat je lichaam in staat is om dit te verwerken.

In veel gevallen heeft je lijf het al zwaar met de aanwezige gifstoffen. Met zo’n extra lading gifstoffen die rond gaan zwerven in het lichaam, krijgt je lijf het niet makkelijker.

Er kunnen dan ook (flinke) klachten ontstaan door Fast Detox, die er voorheen nog niet waren.

Tijdens een detox-kuur komen er dus MEER gifstoffen vrij uit je vetcellen en
deze moeten verwerkt moeten worden door je lichaam.

Voor een detoxkuur moet je lichaam dus in staat zijn om de extra hoeveelheid afval- en giftstoffen te verwerken.

Slow Detox (geleidelijke detox)

Bij een Slow Detox help en begeleid je je lichaam langzaam om het afvalverwerkingsproces zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in een voorjaarskuur van 30 dagen.

Dit doe je door aan de ene kant ervoor te zorgen dat je aanvoer van gifstoffen vermindert, zodat je lichaam ‘de handen vrij heeft’ om met de opgeslagen gifstoffen aan de slag te gaan.

Daarnaast ga je zorgen voor een goede doorvoer en afvoer van de gifstoffen; je zorgt ervoor  dat je lever en nieren optimaal kunnen functioneren en alles krijgen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

Welke detox past bij jou?

Zit je lekker in je vel, ben je actief, heb je geen klachten en wil je preventief je lijf schoonmaken? Dan is zo’n snelle voorjaarsschoonmaak een prima idee!

Heb je wat lichamelijke klachten, misschien wat vage klachten, ben je niet zo fit, heb je niet zoveel energie en denk je ‘Laat ik het eens proberen.’, maak dan even een stap op de plaats.

Je lichaam heeft het nu al heel druk om je lijf ‘op de rails’ te houden. Wanneer je een intensieve detox-kuur gaat doen, kan je lichaam dit niet aan en heb je grote kans dat je je juist nog veel slechter gaat voelen. In dit geval moet je je lichaam gaan helpen en is een slow detox een goede keuze.

Slow Detox – Stappenplan

1. Verminder de toevoer

Allereerst ga je ervoor zorgen dat je minder stoffen binnen krijgt waar je lever, je afvalverwerkingsfabriek, veel werk aan heeft.

Schrap elke keer één meer van de volgende dingen uit je voedingspatroon:

    • koffie
    • alcohol
    • suiker
    • zoetstoffen
    • zwarte thee


Wil je nog meer doen voor je lever? Dit zijn nog meer voorbeelden van uitwendig gif: sigarettenrook, medicijnen (denk ook aan paracetamol, ibuprofen e.d.), bestrijdingsmiddelen, ongewenste toevoegingen in je eten en verzorgingsproducten (E-nummers), alcohol, cacao, koffie en bijproducten die ontstaan bij het bakken, roosteren, roken en frituren van eten.

2. Bevorder de door- en afvoer

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je lever en nieren optimaal kunnen functioneren en alles krijgen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

    • Eet véél meer groente; zorg dat je bord voor ¾ met groente is gevuld. Begin met je avondmaaltijd en breidt het uit naar je lunch. Het mooiste is als je er ook aan gaat wennen dat je bij je ontbijt groente eet. En natuurlijk als tussendoortje; snoeptomaatjes, komkommer, er zijn zoveel lekkere groenten.
    • Vul een fles met 2 liter water en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is. En ga regelmatig naar het toilet.
    • Zorg voor variatie in je voeding, zodat je genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.
    • Vul eventuele tekorten aan met suppletie, zoals een goede multi-vitamine.
       
3. Ondersteun je spijsvertering en afvalverwerkingsproces

Neem specifieke suppletie ter ondersteuning van je lever, nieren en darmen.

4. Houdt het vol en laat het een begin zijn van goede gewoonten

Door de stappen hierboven wordt je lijf al zoveel vrolijker! Doordat de aanvoer van gifstoffen vermindert, krijgt je lijf langzaam maar zeker de ruimte om oude opgeslagen gifstoffen op te ruimen. Probeer stapje voor stapje je lijf zo gezonder te maken door het de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft en vermijd zoveel mogelijk de stoffen die je lijf ziek maken.
Realiseer je dat detoxen geen wondermiddel is. Wel is het een heel belangrijk onderdeel van het proces om je lijf gezond te krijgen.
Merk je dat er meer voor nodig is om je lichaam klachtenvrij te krijgen? Of vind je het moeilijk om dit detoxen alleen te doen? Neem dan contact op; er starten regelmatig ‘challenges’ waar je aan mee kunt doen.

Wil jij Slow Detoxen? Met de volgende supplementen kun je je lijf ondersteunen:

Ook interessant

Mattanja Overbeeke

Zonlicht zonder overbescherming

De lente brengt langer daglicht en meer zonnestralen met zich mee – een perfecte gelegenheid om je vitamine D-niveau op natuurlijke wijze aan te vullen. Vitamine D is essentieel voor sterke botten, een goed functionerend immuunsysteem en zelfs je stemming. Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust dat overmatige bescherming tegen de zon juist kan leiden tot een tekort aan deze belangrijke vitamine.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Bewegen in de buitenlucht

De lente is de perfecte tijd om weer vaker naar buiten te gaan en te genieten van frisse lucht en beweging. Na een lange winter waarin we vaak meer binnen zitten, kan je lichaam en geest een oppepper gebruiken. Bewegen in de buitenlucht heeft talloze voordelen voor je gezondheid: het verhoogt je energieniveau, versterkt je immuunsysteem en verbetert je mentale welzijn. Bovendien helpt het je lichaam om vitamine D aan te maken, wat essentieel is voor je botten, spieren en stemming.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Kracht en vitaliteit in de lente!

Je ogen zijn kwetsbaar voor schade door uv-straling, maar met de juiste voeding en supplementen kun je ze op natuurlijke wijze versterken. Daarnaast speelt zonlicht een cruciale rol in de opname en omzetting van vitamine D. Het dragen van een zonnebril kan deze processen verstoren, waardoor het belangrijk is om bewust met zonbescherming om te gaan.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Stimuleer je natuurlijke ontgifting

De lente is het perfecte moment om je lichaam op een natuurlijke manier te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen. Na de winter, waarin we vaak zwaarder eten en minder bewegen, kan je lichaam een frisse start gebruiken. Gelukkig beschikt je lichaam over een ingenieus ontgiftingssysteem met organen zoals de lever, nieren, darmen en huid. Met de juiste voeding, beweging en leefstijlkeuzes kun je deze processen een handje helpen, zodat je je energieker en lichter voelt.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Zonbescherming voor je huid en ogen

De lente en zomer brengen meer zonlicht, wat veel voordelen heeft voor je gezondheid. Toch kunnen je ogen en huid gevoelig zijn voor te veel blootstelling aan uv-straling. In plaats van jezelf helemaal af te schermen, kun je je lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen met de juiste voeding, supplementen en aanpassingen in je leefstijl. Zo geniet je optimaal van de zon zonder schadelijke gevolgen.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Lente

Lente: een frisse start voor je gezondheid
Dit is hét moment om je lichaam en geest een oppepper te geven na de donkere en koude maanden. De lente staat symbool voor vernieuwing en groei, en dat geldt ook voor je gezondheid. Met de juiste voeding, supplementen en leefstijlkeuzes kun je je energieker voelen, je immuunsysteem versterken en optimaal profiteren van deze frisse, nieuwe periode.

Lees meer »
Mattanja Overbeeke

Hoe herken je een goed supplement?

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Hoe zit het met de kwaliteit? Is het allemaal één pot nat, of zijn er echte verschillen die verder gaan dan de prijs? En wordt er eigenlijk gecontroleerd op kwaliteit?

Lees meer »
Reacties

We horen graag van je!

Heb je een vraag of een tip? Wil je je ervaring delen of iets anders bijdragen? Plaats je reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelding gratis webinar
maandag 14 april om 20.00 uur
Check je spambox: de bevestiging wordt naar je email gestuurd.
De link naar het webinar ontvang je op de dag zelf.

Tip: Voeg ons toe aan de ‘veilige afzenders’. 
We houden je op de hoogte!

Yes! Het is gelukt;
je bent ingeschreven voor
de updates en de early-bird korting.

Check je spambox: de bevestiging  is ook naar je email gestuurd.
Tip: Voeg ons toe aan de ‘veilige afzenders’. 
Zo mis je de updates niet en de kortingscode.
Jouw kortingscode

Yes! Het is gelukt;
je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Hier is de kortingscode voor je eerste bestelling:

Welkom05euro

Check je spambox: de kortingscode is ook naar je email gestuurd.
Tip: Voeg ons toe aan de ‘veilige afzenders’. Zo mis je de andere kortingscodes niet die we speciaal toesturen aan onze nieuwsbrieflezers.